0

Republica Mazare, Republica Ignorantei

Posted by Quedy on 7/31/2009 in

Da, vorbim despre Constanta, considerat al doilea oras al tarii ca importanta economica si desigur, si ca populatie, daca luam in considerare Zona Metropolitana Constanta. Oras care il are de nu mai putin de 9 ani ca ilustru conducator pe domnul Radu Stefan Mazare. Oras care in urma cu 9 ani era o "zona libera de pesedei" iar acum e considerat o "oaza rosie". Oras in care coruptia este la ordinea zilei, in care primarul controleaza toate aspectele urbei, numeste inspectori scolari generali (si adjuncti; ma rog, la adjuncti este momentan o poveste mai interesanta, care implica si relatii amoroase :P) si desigur, in alte functii politice la nivelul judetului (ca doar e presedintele PSD Constanta).

Acum 10 ani Mazare era un simplu jurnalist, poate cu cateva afaceri, dar nu la un nivel prea ridicat. Astazi a ajuns sa controleze si, mai important, sa detina, impreuna cu Nicusor Constantinescu si inca unul de teapa lor, peste jumatate din oras. Acum totul trebuie sa treaca prin mana lor, bineinteles spaga fiind obligatorie in Republica Mazare. Vrea o multinationala sau o firma mare sa vina in Constanta? Perfect, mai multi bani in buzunarul lui Mazariche. Doua exemple cred ca sunt relevante: Pro TV si Carrefour. Ai reusit prin cine stie ce masinarii sa obtii o functie ai importanta in judet? Daca nu intri in PSD curand, nu rezisti mai mult de cateva luni, are grija Mazare de asta.

Constanta era candva un oras destul de verde, nu te sufocai din cauza betoanelor si constructiilor. Acum copacii zboara unul cate unul, pe orice spatiu verde - oricat de mic - rasar magazine si vile (asta cu vilele n-am inteles-o sincer sa fiu) si tot felul de alte cladiri. Mai frumos, un sfert din cel mai mare parc al orasului a fost ras de pe fata pamantului pentru a construi un mall. Degeaba au protestat constantenii, ca primarul e surd la orice nu e pe placul lui. Parcul arata acum ca o campie arsa, este total neingrijit, insa domnul Mazare se da mare ecologist si promite marea cu sarea (verde, desigur). Pana la urma il inteleg pe domnul primar. Normal ca prefera sa distruga orice spatiu verde din oras unde se poate construi ceva, din moment ce de acolo ii iese cate o spaga grasa.

La capitolul curatenie mai bine ne abtinem de la comentarii. In timp ce in Bucuresti s-a ajuns sa se spele bulevardele si sa fie curatate de cateva ori pe zi, iar spatiile verzi sa fie ingrijite, udate zilnic etc. , in Constanta totul este lasat in paragina si mizerie.

Cum s-a ajuns totusi la situatia asta? Ei bine, in primul lui mandat, Mazariche a facut intradevar treaba buna, s-a vazut ca s-a ocupat de oras, lucrurile chiar incepusera sa mearga binisor. Dupa ce s-a vazut reales a lasat balta totul si nu s-a mai ocupat de nimic. Singurii care se "ocupa" sunt angajatii lui din primarie, care put a incompetenta si coruptie din parcul primariei. Acum tot ce este important pentru Mazare este sa aiba grija de afacerile lui din Brazilia, sa danseze cu braziliencele pe care le-a adus in oras, sa se dea smecher costumat ca James Bond, general nazist etc. Deja nu-l mai intereseaza si afecteaza nimic. Este imun la DNA si la justitia romana. Dar un politician nu poate fi imun si la electorat. La Mazare totul se rezolva insa. Si-a facut baiatul un mic calcul si a observat ca in oras sunt multi pensionari care pot fi prostiti usor. Si ce a facut? A inceput sa le dea pachete cu alimente (nu va imaginati ca de cine stie ce calitate...am auzit multe lucruri, dar nu e nimic sigur, asa ca ma abtin sa le spun aici). Iar astia, naivi cum sunt, au ramas vrajiti de primarul care are grija de ei. Din cauza acestor pensionari Mazare nu-si face probleme ca nu va mai fi ales. De exemplu, la alegerile de anul trecut, a fost votat de 70% dintre cei care s-au prezentat la vot (aprox. 40% sau sub), majoritatea pensionari.

Asadar modelul de mentinere la putere poate fi deja patentat de domnul primar, ca il va tine in functie cat or trai pensionarii respectivi. Bine, bine, dar n-or fi numai pensionari in tot orasul asta, nu? Normal. Mazare are simpatizanti si in randul celorlalte categorii. De ce? Pai... majoritatea spun asa (discursul standard): "Lasa-l ca a facut ceva pentru orasul asta. Da, stim ca fura de rupe, dar are grija si de noi. Care e problema ca fura atata timp cat se ocupa de oras? Altii au furat mai mult si n-au facut nimic." Comentariile sunt de prisos. Iar ceilalti sustinatori ai lui Mazare sunt cei care au afaceri sau mici interese in oras, ori detin anumite functii, si sunt "sfatuiti" sa intre in partid pentru ca "le va fi bine". Iar daca refuza apar si consecinte... Dar asta nu este o problema pana la urma, intr-o tara in care nu mai exista ideologii politice, si toate sunt o apa si-un pamant, interesul fiind singurul factor decisiv.

Fitzele, smecheriile, coruptia vor conduce in continuare Constanta, fara mari sperante de revenire. Poate doar daca vom avea noroc sa fie arestat pentru afisarea simbolurilor naziste, chit ca e arestat 1 zi, e suficient cat sa-l zboare din functie. Pana atunci insa, vom vedea in continuare cum verdele orasului se transforma in gri, cum mizeria devine din ce in ce mai sufocanta, coruptia atinge niveluri greu de imaginat si asa mai departe...

Nu pot decat sa remarc cat de bine ii sta domnului Mazare in uniforma de nazist. I se potriveste de minune.

0 Comments

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2009 Quedy`s All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.