1

Mic ghid al bunelor maniere pe messenger

Posted by Quedy on 7/25/2009 in
Avand in vedere locul tot mai important pe care Internetul, si ca o componenta, Messenger-ul (fie el Yahoo, MSN Live, Meebo etc.) il ocupa in viata noastra, cred ca este necesar si un set de reguli de comportament in aceste medii. Ce voi scrie mai jos reprezinta pur si simplu viziunea mea asupra modului in care ar trebui sa ne purtam pe messenger, pentru a putea purta discutii civilizate si care sa nu afecteze negativ vreunul din interlocutori (deseori fara ca celalalt sa-si dea seama). In ultimii 5-6 ani am observat o oarecare degradare a calitatii discutiilor de pe messenger, bunele maniere lipsind aproape cu desavarsire din partea unora.

  1. Saluta cand initiezi o conversatie - Ca si in "viata reala", orice discutie ar trebui inceputa cu un salut din partea celor care asista. Nu cred ca ti-ar placea sa intre cineva in vorba cu tine direct, fara sa te salute mai intai. Ce te costa sa spui un "hey", "salut", "buna" etc. si dupa sa zici ce vrei?
  2. Multumeste cand este cazul - daca interlocutorul te ajuta cu ceva, iti ofera o informatie, un sfat etc. nu te doare mana sa scrii un "multumesc" sau "mc". In acest fel ii arati celuilalt ca iti pasa de ce ai primit de la el, si il va incuraja sa te ajute si pe viitor. Bineinteles, multumirea ar trebui in mod normal sa fie urmata din partea celuilalt de un "cu placere", "no problem" etc.
  3. Anunta cand doresti sa inchei conversatia sau cand pleci temporar - Nu lasa in aer interlocutorul daca pleci de la calculator pentru mai mult de 5 minute sau daca iesi de tot de pe messenger. Nimanui nu-i place sa vorbeasca singur si sa se trezeasca dupa ce a scris romane ca celalalt era la masa. Un "brb", "bbl" (be back later) rezolva usor lucrurile. Nu este neaparat necesar sa anunti si motivul, insa facand asta poti da credibilitate mesajului (astfel, interlocutorul nu va avea impresia ca ii spui "brb" pentru ca esti plictisit de ceea ce spune el; insa in niciun caz sa nu ii spui celuilalt cand te duci la toaleta, nu intereseaza pe nimeni acest lucru si poate avea chiar efecte negative!). Iar cand te intorci, nu uita sa spui un "back" si sa-ti schimbi statusul. Interlocutorul ar trebui sa raspunda cu un "wb" (welcome back).
  4. Nu da BUZZ-uri! - Stim cu totii cat de placut este sa stai pe la 12 noaptea pe messenger navigand linistit pe Internet, si dintr-odata sa ne trezim cu un BUZZ!!! de n decibeli care sa ii scoale pe toti din casa sau cel putin sa ne faca sa tresarim. Buzz-ul ar putea fi comparat cu o zdruncineala/smuceala in "viata reala", daca vrei sa-i atragi atentia cuiva. Cu toate astea, ai putea folosi buzz-ul NUMAI daca este ceva urgent, ce nu suporta amanare, si nu ai alta posibilitate de contactare rapida a persoanei respective. SFAT pentru cei care vor sa se protejeze de buzz-uri: Din meniul "Preferences" al Messenger-ului, mergeti la Alerts&Sounds --> Selectati "a contact buzzes me" --> Dezactivati optiunea "Playing sound..." si gata, nu vei mai auzi nimic cand cineva va "buzzuieste".
  5. Nu introduce IMviroment-uri sau Audibles fara acordul celuilalt - Este foarte interesant sa vorbesti cu cineva pe messenger si sa te trezesti cu tot calculatorul blocat din cauza unui IMvironment cu multe culori sau sa iti tresare inima din cauza unui omulet care urla dintr-un Audible al ferestrei de mess. Din meniul Preferences ele pot fi insa dezactivate.
  6. Nu deranja o persoana care are la status "Busy" - Daca nu cumva ai chef de cearta si scandal, mai bine ai lasa persoana respectiva in pace, probabil are un motiv bine intemeiat. Este adevarat ca daca intradevar este foarte ocupata ar trebui sa stea pe invisible, dar asta nu mai este problema ta. Nu o deranja aiurea, pentru ca maine poate sa-ti vina si tie randul.
  7. Foloseste statusuri - Nu degeaba exista optiunea respectiva in messenger. Daca vrei sa transmiti un mesaj scurt sau sa promovezi ceva, pune lucrul respectiv la status, decat sa dai un mass -->
  8. Nu trimite mass-uri - Nu moare nimeni daca nu trimiti mass-ul respectiv mai departe, n-o sa te umpli de ghinion 7 ani etc. Nu trebuie sa afle toata lista ca tu te duci sa faci baie "cu spumita". Mass-ul este acceptat ca forma de comunicare mai mult in situatii profesionale, cand vrei sa anunti o sedinta sau pur si simplu sa transmiti anumite mesaje importante de grup. DAR acest lucru va fi facut NUMAI daca persoanele interesate sunt intr-un grup separat de ceilalti in lista de mess, pentru a nu-i afecta pe cei care nu au nicio treaba cu anunturile respective (intereseaza pe cineva din afara organizatiei tale ca ai tu sedinta maine de la 15:00?).
  9. Incearca sa scrii corect romaneste - Nu zice nimeni sa scrii cu diacritice, ca asta ar fi chiar exagerat, dar nu uita de cratima, de semnele de punctuatie si de regulile gramaticale. Altfel exista riscul sa te obisnuiesti sa scrii asa si in mod normal, ceea ce este extrem de grav. Lasa ca timp este suficient, nu se intampla nimic daca stai cu 10 secunde mai mult sa scrii un mesaj.
  10. Ai grija la prescurtari - Toata lumea este de acord ca, pana la un punct, ele sunt insispensabile in vorbirea pe messenger. Este bine sa le folosesti, insa nu in exces (nicidecum sa vorbesti numai in prescurtari!). Asigura-te ca interlocutorul cunoaste semnificatia prescurtarii, si daca nu, explica-i tu, ca nimeni nu s-a nascut invatat. Acum sa fim seriosi, cati nu au folosit "lol" fara sa stie ce inseamna, de exemplu?
  11. Emoticoane in limita bunului-simt - Nu umpleti fereastra celuilalt cu siruri de cate 10 emoticoane, si in niciun caz nu va apucati sa experimentati toate emoticoanele mess-ului fara acordul celuilalt. Limitati-va la emoticoane care sunt cu adevarat relevante pentru ceea ce aveti de spus.
  12. Ai mare grija la "ton" - Da, uneori iti poti da seama de "tonul" conversatiei dupa modul in care celalalt iti vorbeste. Ai grija sa nu jignesti fara sa vrei persoana cu care vorbesti, poarta-te ca si cum ar fi in fata ta in momentul respectiv. Alege cu atentie cuvintele pe care le folosesti, nu fi prea rece daca nu iti sta in fire, si totul va fi in regula. Unele afirmatii pot fi interpretate gresit in lipsa altor factori precum gesturile, mimica etc.
  13. Nu folosi inconstient "k", "bine" etc. - Deseori cand folosesti cuvintele astea se creeaza confuzii care pot strica o conversatie. Tu poate ai vrut de fapt sa zici "ok" ca sa-ti exprimi acordul, dar celalalt poate sa interpreteze ca un "mda, ok....cum zici tu, si-asa e neinteresant si plictisitor...", ceea ce ar rani sentimentele sale. De asemenea, este total nepoliticos ca dupa ce interlocutorul a stat 5 minute sa povesteasca ceva tu sa ii raspunzi doar cu un "bine". Si din nou ajungem la tonul conversatiei, asa ca vezi punctul 12. :P
  14. Nu folosi CAPS - CHIAR TI-AR PLACEA SA VORBEASCA LUMEA NUMAI CU CAPS-UL ON? In mod normal, scrierea cu majuscule inseamna ca tipi, ca vorbesti rastit etc. Este deranjant vizual, si in plus, daca facem referire la punctul 12, este profund nepoliticos.
  15. Foloseste "te rog"/"pls" cand ceri ceva - Parca suna altfel cand adaugi un "pls" intr-o fraza, nu?

Exemplu:

Asa NU:

Popescu is now online.
BUZZ!!!
"Popescu catre Ionescu: ce tema avem pentru maine?"
"Ionescu: [zice tema, deranjat de brutalitatea intrebarii]"
Popescu goes offline.

Asa DA:

"Popescu: hey :) cmf?"
"Ionescu: salut :) [...]"
"Popescu: uite ce vroiam sa te rog...poti sa-mi spui ce tema avem pentru maine?"
"Ionescu: [zice tema]"
"Popescu: mc :) daca ai nevoie de ceva sa-mi zici :P acum trebuie sa ies, ne vedem maine :) pa-pa"
"Ionescu: np ... cya :D"


1 Comments


interesant. :)
ma bucur sa aflu ca spun da bunului simt pe mess.

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2009 Quedy`s All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.