1

Fabrica Spiru a intrat in criza

Posted by Quedy on 7/19/2009 in

Nu, nu este vorba de criza economica, ci de o criza existentiala de data asta. In sfarsit un ministru al educatiei a luat masuri impotriva Universitatii "Spiru Haret", de unde oricine isi putea lua o diploma universitara contra unor cateva mii de euro.

Bineinteles ca ne punem intrebarea de ce s-au luat aceste masuri tocmai acum, dupa ce li s-a permis tacit sa devalorizeze diplomele de licenta si de master atatia ani? In mod sigur politicul este adanc implicat in toata afacerea (si daca ne uitam si la dezvaluirile din presa in care putem vedea foarte usor cat de multi politicieni au "terminat" la Spiru Haret primim rapid si raspunsul...), si in spate sunt grupuri de interese care au reusit pana acum sa mentina fabrica pe verde. Scandalul a pornit probabil de la o cearta din spatele usilor inchise, fiind putin probabil ca ministrul Andronescu sa se fi trezit asa intr-o dimineata ca la Spiru se elibereaza diplome pe banda, ca si cum situatia ar fi noua. Iar chestia cu "urecheala" ei de catre Geoana si agramatul Vanghelie (care, culmea cinismului, a ajuns sa-i dea lectii unui ministru al EDUCATIEI, desi el si-a dat BAC-ul la 33 de ani - fiind eliminat pentru copiat) cred ca este tot o fumigena, pentru ca PSD-ul sa castige cat mai mult capital electoral, fiind in stare s-o sacrifice politic pe Andronescu.

Tot ce putem face acum este sa speram ca demersul MECI va fi continuat si in zilele urmatoare, pana ce Spiru va intra in legalitate (sau va fi desfiintata). Un esec al clasei politice in sensul stoparii actiunilor ARACIS si ale ministerului nu va duce decat la distrugerea increderii internationale in diplomele romanesti (de recunoscut cei din UE vor fi obligati sa le recunoasca in continuare, dar ne putem trezi si cu sanctiuni sau infringement-uri), aruncand tot sistemul cu multi pasi inapoi. Ma indoiesc ca interesele de grup si politicienii in general vor reusi sa nu se implice in acest scandal si sa lase MECI-ul sa se ocupe pana la capat de tot, dar speranta moare ultima. In Romania totul este posibil.

Multi aduc in discutie problema celor 100.000 de licentiati care vor avea diplomele anulate si vor trebui sa sustina din nou examenele de diploma. Da, s-ar pierde intradevar foarte foarte multe voturi, dar de ce sa le permitem unor oameni care nu au invatat nimic in timpul facultatii sa ocupe in continuare diverse posturi si functii? De ce sa ii lasam sa paraziteze si sa traga inapoi o generatie intreaga? Daca intradevar au invatat la vremea lor si sunt specialisti/experti in domeniul in care sunt licentiati sau in care si-au dat masterul, o pot demonstra la examenele de echivalare, care vor fi date la universitati de stat, acreditate. Si daca tot vorbim de acreditare, oare acesti studenti nu stiau ca specializarile respective nu aveau autorizatie si acreditare? Iar daca au fost mintiti, sunt liberi sa dea in judecata universitatea si sa le solicite despagubiri. Este adevarat ca in toata aceasta mare de licentiati "pe hartie" exista si MICI exceptii, iar aceia vor fi in realitate victimele colaterale ale intregului scandal. Insa la examenul de echivalare nu cred ca vor avea probleme daca intradevar au fost constiinciosi cand trebuia.

Iar daca acest scandal se va termina cu bine pentru sistemul educational romanesc, adica cu intrarea universitatii in legalitate, ma intreb cine ar mai avea curajul sa se inscrie la vreo facultate de aici. Asadar, daca nu ar fi desfiintata acum, ar intra oricum in faliment mai devreme sau mai tarziu. Si sa fim seriosi, obiectivul lor nu a fost niciodata educarea studentilor, ci obtinerea cat mai multor bani de la acestia. Chiar si profesorii de aici sunt scosi cine stie de unde (personal am avut un soc cand, in cadrul unui proiect ce implica cazarea participantilor la un hotel, am avut surpiza sa descopar ca receptionera era conferentiar la Spiru). In mod normal pentru a ajunge profesor universitar trebuie sa treci prin anumite filtre de acreditare, dar aici se pare (sursa: ARACIS) ca rectorul este cel care numeste direct cadrele didactice din universitate, fara sa-i mai treaca prin controalele de la stat.

In orice caz, mediul universitar international (in special cel european) este cu ochii pe noi, si o greseala in gestionarea acestui scandal ne poate costa scump. Cel putin la imagine. Care conteaza enorm in acest domeniu. Pacat de Spiru Haret (omul), al carui nume este si va mai fi asociat cu aceasta fabrica de diplome.

1 Comments


Ma intreb daca sti exact ce spui.. toata harababura asta are cauze, probabil politice, pentru ca daca se vroia curatare, atunci se incepea cu alte "Universitati" .. Nu conteaza unde inveti atata timp cat ai niste conditii si iti sunt puse la dispozitie materiale didactice ..
Voi, cei care va permiteti meditatii (foarte multe) si sunteti intretinuti de parinti in timpul facultatii nu aveti dreptul sa comentati ... La formele de invatamant FR si Id se inscriu in majoritatea cazurilor oamenii care au trecut de faza 18 - 25 de ani, care muncesc intr-un anumit domeniu de ani buni si care cunosc acel domeniu cu mult mai bine decat profesorii care stiu doar sa prede, nu stiu si practica .. Au si acesti oameni dreptul sa isi poata ridica statutul, iar la stat nu o pot face, pentru ca uni din noi mai si muncesc... Cunosti oare cum lucreaza un contabil??? Cate ore din zi le dedica muncii?? Nu crezi ca are dreptul sa poata face niste studii sa isi poata valorifica mai bine munca?
Singura problema a lui Katy e ca invatamantul de stat cade si pe langa cel de stat mai are de suferit si Universitatea Dimitrie Cantemir..
Cat despre profesori... in faculate .. la chimie ( universitatea Bucuresti) am avut un domn profesor de pedagogie, un domn trecut de 70 de ani, care a spus o vorba " In invatamantul romanesc exista multi oameni cu probleme psihice, oameni care nu au ce cauta la catedra " si eu pot spune ca exact asa este ... de la gimnaziu pana la studii superioare, am intalnit mult prea multi nebuni, care si-au permis sa se joace dupa bunul plac cu viata elevilor..
Ideea este ca se arata cu degetul catre Spiru pentru ca sunt prea multi cei care se duc sa se inscrie la privat si mai ales la Spiru .. Invatamantul de stat colecteaza taxe imense si nimeni nu explica ce se face cu acei bani .. In 20 de ani s-a reusit ca facultatile de medicina din Romania sa nu mai fie recunoscute .. pentru ca ce ce vin sa faca studii aici ( la stat) , vin cu bani de diploma si pleaca mai prosti decat au venit ...
Un om invata oriunde, atata timp cat vrea , are capacitatea si mai ales daca i se permite ...
Invatamantul de stat trebuie sa vina cu oferte care sa atraga studentii , cu profesori intregi la minte, nu cu octogenari, cu investitii enorme in dotarile faculatilor, nu cu campanii de denigrare a privatului si manipulare a
publicului ..
Ceea ce face madam Katy acum este ceea ce se intampla intr-o campanie electorala, diferenta finnd ca aici nu se bat pe voturi , ci pentru cat mai multi candidati la stat ... insa turma, indiferent de statut social urmeaza morcovelul ...

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2009 Quedy`s All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.