0

Ghid pentru serviciile de Internet mobil

Posted by Quedy on 7/28/2009 in

Ideea pentru acest articol mi-a venit dupa ce am stat mai mult de 2 zile fara Internet din cauza minunatei infrastructuri a RDS, problema acoperita insa, cel putin partial, de abonamentul de internet mobil de la Vodafone. Voi incerca in acest articol sa ofer o imagine de ansamblu asupra serviciilor de Internet mobil disponibile in acest moment pe piata romaneasca.

De ce am nevoie?

In primul rand, un abonament de Internet mobil se justifica daca detineti un laptop sau netbook. Ca doar n-o sa plateasca nimeni un abonament lunar destul de marisor pentru zilele in care pica reteaua de cablu sau fibra optica ... Asadar, se intelege ca acest serviciu ese destinat celor care au nevoie de mobilitate si flexibilitate, fiind un fel de extensie a laptop-ului. Ce farmec ar mai avea laptop-ul fara Internet? Da, exista si retele wireless, dar parca ai vrea o conexiune mai sigura si stabila, nu?

In plus, pentru conectare veti mai avea nevoie de un card SIM si un modem, pe care le veti primi de la furnizorul serviciului dupa incheierea contractului.

Ah si sa nu uitam de acoperirea GSM, care trebuie sa fie excelenta pentru utilizarea de zi cu zi, si decenta in afara oraselor. Doar nu vreti viteze de 10 biti/sec? :P

Super. La ce mai imi trebuie Internet prin cablu/fibra optica atunci? Sau exista restrictii?

Trebuie sa fiti constienti ca un astfel de serviciu are o serie de limitari, si va fi foarte dificil sa il folositi pentru jocuri online, download de filme si alte fisiere de zeci sau sute de MB. In schimb, daca stati mai mult pe messenger, trebuie sa va verificati email-ul si in general sa navigati pe Internet, fara a face download-uri mari, atunci serviciile de Internet mobil vi se potrivesc de minune.

Vitezele maxime pe care le puteti atinge, la abonamentele foarte scumpe, sunt de 7,2 Mbps, inferioare cele de la conexiunile prin fibra optica, de exemplu. Dar nu va imaginati ca veti pastra aceasta viteza toata luna, ci in functie de trafic, ce variaza de la 1 la 8 Gb in general.

OK, chiar am nevoie de net mobil. Care sunt preturile?

Dupa ce v-ati hotarat ca aveti nevoie de un abonament de Internet mobil, ar trebui sa aruncati un ochi asupra ofertelor existente momentan pe piata. Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra acestora, am facut un mic tabelas pe care l-am postat mai jos (tabelul nu include TOATE ofertele acestor furnizori, ci acelea recomandate pentru uzul obisnuit, asadar nu veti vedea oferte de 30 de euro lunar). Intrucat Blogger distorsioneaza imaginile si le pune aici la o calitate MULT inferioara, va recomand sa faceti click pe poza pentru a o vedea asa cum trebuie.


Pentru detalii suplimentare si de ultima ora, puteti accesa site-urile furnizorilor:

  1. Romtelecom --> http://www.romtelecom.ro/personal/internet/internet-mobil/
  2. Vodafone -->https://www.vodafone.ro/personal/internet-si-date/internet-pe-pc/vodafone-mobile-connect/index.htm
  3. Orange --> http://orange.ro/abonamente-date/abo-internet-nelimitat-ro.html

M-am lamurit cu ofertele. Cum ramane cu calitatea serviciilor?

Asta este un lucru foarte greu de determinat, mai ales daca nu ai incercat personal toate serviciile respective. Sincer sa fiu habar nu am cat de performante sunt ofertele celorlalti furnizori, dar eu folosesc Vodafone Mobile Connect si pot spune ca sunt foarte multumit pana acum. M-a "salvat" in foarte multe situatii si a mers excelent tot timpul, la vitezele garantate.


UPDATE Septembrie 2009: La Vodafone se pare ca au aparut modificari importante in oferta, toate abonamentele avand acum viteza de 7,2 Mbps, traficul pentru aceasta viteza fiind de 2,4 si 8 Gb, in functie de abonament (aceasta fiind acum SINGURA diferenta intre abonamente).


0 Comments

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2009 Quedy`s All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.