0

Ioana Parvulescu ne indruma gandurile spre Bucurestiul interbelic

Posted by Quedy on 7/22/2009 in
Da, stiu ca acest volum al Ioanei Parvulescu nu este tocmai nou, fiind lansat in anul 2006 (vorbesc de a doua editie). Insa aceasta monografie extraordinara a Bucurestiului interbelic merita citita de oricine este pasionat de istorie, cine este putintel romantic si/sau nostalgic dupa vremurile respective. Si cu atat mai mult daca persoana respectiva este din Bucuresti sau are ori a avut vreo legatura mai puternica cu acest oras.

Dupa cum se poate deduce foarte usor din titlu, cartea ne introduce in universul bucurestean al perioadei interbelice, ce a reprezentat apogeul dezvoltarii economice si culturale a Romaniei si bineinteles a Capitalei sale, realizand in acelasi timp o antiteza intre ce a fost si ce este acum Bucurestiul. Desigur, aceasta antiteza poate fi sesizata mult mai usor de un locuitor al orasului decat de unul care nu a avut niciodata de a face cu Bucurestiul. Stilul Ioanei Parvulescu este unul deosebit, aproape magic, reusind sa te mute cu gandul in perioada de care se vorbeste in carte si sa te faca sa iti doresti sa fii acolo, sau sa fi trait si tu in acea perioada. Umorul este foarte bine dozat, iar legaturile cu literatura sunt bineinteles foarte puternice (cum altfel de la un profesor de la Facultatea de Litere?). Astfel, putem afla o sumedenie de lucruri interesante despre autori consacrati ai literaturii romane, precum Camil Petrescu, George Bacovia (care "fuma cu sete si bea pe tacute"), George Calinescu, Liviu Rebreanu (asa am aflat de "scandalul" ce a urmat publicarii romanului "Ion") si multi altii. Acestia sunt prezentati in ipostaze obisnuite, cu grijile lor marunte de zi cu zi, visele si iluziile acestora. Asadar, nu va asteptati sa gasiti aici informatii de prin manualele de limba romana sau teorie literara.

Daca vreti sa evadati putin in trecutul nu foarte indepartat al Bucurestiului, in perioada sa de glorie, a Micului Paris, va recomand cu mare caldura cartea "Intoarcere in Bucurestiul interbelic" a Ioanei Parvulescu. Si dupa ce o veti citi, ganditi-va care este in realitate diferenta dintre Bucurestiul de atunci si Bucurestiul de acum?

"Totul este diferit, totul are un timbru anume, pe care il disting cu usurinta si, cu toate acestea, totul seamana bine cu cele lasate "acasa", in orasul de azi."

0 Comments

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2009 Quedy`s All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.