0

Si totusi... cine e Mos Craciun?

Posted by Quedy on 12/20/2009

Stateam zilele astea si ma gandeam care este totusi legatura intre Mos Craciun ca "personaj" si semnificatia religioasa a Craciunului. Raspunsul este, desigur, niciuna. Iar astazi am mai aflat cateva detalii care m-au ajutat sa-mi creez o imagine mai clara asupra Craciunului.

Ce sarbatorim noi de fapt pe 25 decembrie si in urmatoarele doua zile? Nasterea lui Iisus Hristos. Ce legatura are asta cu mosuletul cu burtica si barba care ne aduce cadouri? Niciuna. Acum 500 de ani, de exemplu, exista Mos Craciun? Nu.

Se pare ca Mos Craciun a fost inventat ca si personaj prin sec. XVIII de catre un desenator de povesti animate, apoi a suferit diverse modificari pana cand a primit forma si semnificatia actuala de catre compania Coca-Cola, prin anii 1920. Si ne mai plangem ca aceasta sarbatoare are o semnificatie mult prea comerciala.

Cu toate acestea, ideea de "mosulet" care aduce cadouri nu a fost inventata recent, ci a fost pur si simplu profund alterata. Initial principalul "aducator de cadouri" era Sfantul Nicolae, ceea ce conferea si o profunda semnificatie religioasa sarbatorilor din luna decembrie. Insa lucrurile s-au schimbat, iar Sfantul Nicolae a fost trecut pe un plan secund (el aduce "doar dulciuri" sau mici cadouri), fiind inlocuit cu Mos Craciun, un simbol nou inventat.

Pana la urma chiar si prin acest lucru putem observa tendinta de trecere de la simbolistica religioasa la cea comerciala, cea din urma dominand din ce in ce mai mult societatea.

Dar pana la urma daca tot s-a ajuns aici, ce rost ar mai avea "renegarea" lui Mos Craciun si incercarea de a reveni la vechile traditii, cand de Mos Craciun ne leaga atatea amintiri frumoase si din moment ce asociem imaginea lui Mos Craciun cu bunatatea, generozitatea, veselia? Poate ca ar trebui mai bine sa fim ceva mai atenti la latura religioasa a sarbatorii de Craciun, si sa n-o pierdem niciodata din vedere in fata comercialului. In rest, sa ne bucuram de spiritul Craciunului si de cei cu care ne reunim in aceasta perioada si desigur de zapada ce s-a asternut in mai toata tara.

0 Comments

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2009 Quedy`s All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.