0

Surprize in primul top al universitatilor romanesti

Posted by Quedy on 9/21/2009

Desi poate mult prea tarziu, iata ca in sfarsit s-a realizat un studiu detaliat legat de sistemul de invatamant superior din Romania. Topul a fost realizat de compania germana Kienbaum Management Consultants in colaborare cu revista Capital, de unde zic eu ca putem trage concluzia ca studiul este obiectiv, impartial, credibil (Kienbaum este o companie cu o reputatie foarte puternica in domeniul ierarhizarii universitatilor pe plan european).

Momentul publicarii poate ca nu este cel mai oportun, intrucat ar fi fost probabil mai util pe termen scurt daca ar fi aparut cu ceva timp inaintea examenelor de admitere, ajutandu-i pe cei care au terminat liceul anul acesta sa se orienteze mai bine. Dar nu-i nimic, urmatoarea generatie va avea un instrument in plus dupa care se va putea ghida in alegerea universitatii.

Este important de precizat ca studiul a acoperit in special facultatile cu profil economic si ingineresc, asadar nu va speriati daca universitati precum "Carol Davila" sau "Ion Mincu" nu sunt prezente.

Universitatile au primit note de la 1 la 4, unde 1 este cea mai buna. Au fost interveviati 35 de angajatori si peste 3000 de absolventi, mergandu-se astfel pe doua module: angajator si absolvent. Criteriile pe care s-a realizat evaluarea au fost "pregatire teoretica", "orientarea spre practica", "limbi straine" si "internationalizare".

Care sunt asadar surprizele acestui top? Ei bine, desi multa vreme s-a crezut ca in Bucuresti sunt cele mai bune universitati din tara, chiar la mare distanta de cele din "provincie", se pare ca acest lucru nu este tocmai adevarat. De exemplu, ASE-ul se situeaza pe un "fruntas" loc 7, distrugandu-se astfel mitul ca la ASE poti avea parte de cea mai buna educatie economica din tara. Este adevarat ca nu se situeaza cu mult in spatele celorlalte, diferenta fiind de cateva sutimi. Aceeasi situatie si la UPB, care de asemenea nu este prima in domeniul ei, insa se claseaza in top 5 peste tot la inginerie.

Din studiu reiese ca Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj este cea mai buna din Romania din toate punctele de vedere analizate, clasandu-se pe locul 1 in majoritatea topurilor specifice anumitor criterii.

Alte aspecte interesante tin de multumirea generala a studentilor fata de actul educativ, si de faptul ca 70% dintre respondenti au declarat ca si-au gasit un loc de munca in domeniul in care si-au obtinut licenta in mai putin de 12 luni. Daca ar fi adevarat, ar fi chiar un lucru extrem de imbucurator pentru toata lumea.

Bineinteles ca studiul a adus in atentia tuturor si aspecte mai putin placute, legate de coruptia din sistem. 88% dintre respondenti au mentionat ca in opinia lor notele sunt luate si pe alte criterii decat excelenta academica, iar 55% s-au intalnit direct cu astfel de cazuri. Lucru extrem de ingrijorator si care ar trebui sa le dea de gandit guvernantilor (corupti si ei, dar asta e alta poveste :D).

Am observat ca studiul este contestat de foarte multi prin comentariile de pe Realitatea (ca veni vorba, Realitatea a "omis" ASE-ul in clasamentul copiat la ei pe site, de la pozitia 6 sarindu-se direct la 8, dar de la "Antena 4" nu cred ca mai putem avea mari asteptari ca inainte) si de pe site-ul Capital.ro, desi majoritatea nici macar nu l-au citit. Multi se uita doar la clasament, nu le convine ca universitatea lor nu e in primele locuri, si incep sa urle.

Pentru cei interesati, puteti downloada studiul integral de pe link-ul de jos (site-ul Capital.ro):

>>> Romania - University Ranking <<<

0 Comments

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2009 Quedy`s All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.