0
Doua saptamani si 5400 de km
Posted by Quedy
on
9/11/2009
Ei bine, dupa atatea zile destul de obositoare dar foarte interesante de plimbari, m-am intors - pentru scurt timp - acasa. Traseul a fost Constanta - Arad - Praga - Baile Felix - Sapanta - Borsa - Bicaz - Constanta. Desigur, destinatia principala a fost Praga - unde am stat 6 zile - iar apoi am zis sa mergem si prin Maramures, ca nu am mai trecut pe acolo de multi ani. De Praga am fost placut impresionat, insa nu pot spune acelasi lucru si despre Maramures.
Praga, o adevarata capitala a culturii
Daca v-ati gandit vreodata sa vizitati Praga si nu sunteti prea siguri, va recomand cu cea mai mare caldura s-o alegeti ca urmatoarea destinatie de vacanta. Primul lucru care acorda Pragai un statut aparte il reprezinta a
rhitectura si cladirile istorice din oras, care se gasesc la tot pasul. Practic, orasul este format in proportie de aproximativ 70% din cladiri vechi, iar cele noi de restul 30%, cu mentiunea ca acestea se afla la periferie. Praghezii au stiut foarte bine sa isi pastreze elementele care ii particularizeaza, si au avut norocul ca in timpul regimului comunist nu s-au distrus mai deloc cladiri istorice si monumente (cum a fost cazul Bucurestiului, unde a fost distrus apr
oape un cartier intreg pentru a construi Casa Poporului). Asta nu inseamna ca acum nu se mai construieste nimic si sa totul se conserva. De exemplu, in centrul orasului exista un mall de 6 etaje "ascuns" in cladiri istorice. Exteriorul este construit ca restul cladirilor din zona, iar interiorul este al unui mall obisnuit. Astfel nu s-a stricat aspectul zonei, de fapt nici nu-ti dai seama ca e un mall acolo, la prima vedere.
Daca vreti sa vizitati muzee si monumente istorice, Praga are o paleta foarte larga de posibilitati. De la Castelul Praga pana la Muzeul Ciocolatei, veti avea in orice caz ce vedea. Principalele atractii de acest gen se pot vizita in aproximativ 3 zile, daca stati pe drumuri de dimineata pana seara la 18-19. Puteti opta de asemenea pentru tururile organizate (gasiti case de bilete in foarte multe locuri din centrul vechi), sau chiar pentru un ghid personal licentiat (tariful este de 2 euro/ora/persoana).
Nu va ganditi ca dupa orele 18 cand se inchid muzeele luati cina si nu mai aveti ce face dupa. Pe langa optiunile clasice pe care le ai in orice oras (gen cluburi, pub-uri etc.), sa nu uitam ca Praga este capitala culturii, si absolut in fiecare seara se organizeaza cate 15-20 de concerte si o sumedenie de spectacole de teatru. Muzica clasica este la mare cautare aici, astfel ca in biserici poti merge in fiecare seara sa asisti la un astfel de concert (tariful este de aprox 20-25 de euro).
Si daca tot am mentionat niste preturi mai sus, trebuie sa spun ca in Praga preturile sunt relativ maricele, inclusiv mancarea, imbracamintea, unele suveniruri etc. Nimic exagerat, dar cu un 10-15% mai mult decat la noi la unele categorii de produse, iar la altele aproape ca in Romania.
Referitor la mancare, cehii mananca foarte multe carne. Fie ca este de porc, vita, rata sau pui, carnea este alimentul lor de baza. Bautura "specifica" este, bineinteles, berea. Cehii sunt mari iubitori de bere, aceasta fiind un adevarat cult pentru ei. Trebuie sa recunosc ca berea lor este intradevar excelenta. :P
Iar ca oameni, cehii sunt foarte reci. Nu sunt tocmai zambitori, si nu sunt prea deschisi fata de straini. Dar sunt constienti ca datorita lor au ajuns unde sunt azi (Cehia are una din cele mai puternice economii ale statelor ex-comuniste) si incearca sa fie politicosi cu toata lumea. Si ca veni vorba, Praga este arhiplina de turisti, in special englezi, italieni si germani. Romani foarte putini, spre deosebire de Viena, unde mai dadeai si peste ospatari si vanzatori care stiau limba romana.
Maramures, marea dezamagire
Sincer sa fiu, ma asteptam ca in Maramures sa gasesc o oaza a traditiilor si obiceiurilor romanesti, un loc care sa ne aduca aminte de trecut. In schimb, am gasit sate si orase ca oriunde altundeva in tara, casele vechi inlocuite cu vile, porti maramuresene ramase doar in amintiri si exemplele pot continua.
Peisajele sunt intradevar minunate, dar... pacat ca zona e locuita. In orice caz, cel mai mult m-a impresionat Memorialul Victimelor Comusnismului din Sighetul Marmatiei, care merita vizitat, si va spun asta cu mana pe inima. Veti petrece cateva ore acolo, in inchisoarea unde a murit Iuliu Maniu si unde a fost inchisa elita intelectuala a Romaniei dupa 1948. Practic veti gasi aici un muzeu de tip "2 in 1", fiind in acelasi timp un muzeu al comunismului din Romania si memorial al celor care au murit in inchisorile comuniste pe nedrept. Este muzeul care acopera perioada neagra din istoria Romaniei, 1948-1989. Memorialul a beneficiat si de fonduri europene, iar astazi arata ca un veritabil muzeu modern, la standarde europene.
In poza de sus e un caine de la pensiunea din Borsa unde am stat, foarte jucaus si... rau! :P
In poza de sus e un caine de la pensiunea din Borsa unde am stat, foarte jucaus si... rau! :P
Trimiteți un comentariu