0

Un nou tip de politica: Partidul Piratilor

Posted by Quedy on 8/09/2009 in

Dupa cum probabil ati auzit de prin presa, in ultima perioada a aparut un fenomen nou si foarte interesant in lupta dintre utilizatori si stat/casele de discuri, si anume Partidul Piratilor. Nu, nu este vorba de piratii de pe mare sau despre vreun fan-club Pirates of the Carribean, ci despre eterna problema a dreptului de autor. Pe scurt, oamenii astia promoveaza file-sharing-ul, torrentele, download-urile gratuite de muzica, filme, jocuri etc. Credeti ca vorbim aici doar de un grup de nebuni care nu fac altceva decat sa isi sustina sus si tare cauza? Ei bine, nu. Vorbim de un nou trend in politica europeana, care devine din ce in ce mai puternic in din ce in ce mai multe tari.

Infiintat in 2006, Partidul Piratilor din Suedia a ajuns astazi al treilea partid ca marime al tarii, cu o sustinere in sondaje de 10-15% (unele zic ca are chiar si 21,5%, dar sa fim totusi rezonabili). Desi inceputul a fost timid, dupa ce autoritatile suedeze au arestat utilizatori ai site-ului de torrente The Pirate Bay (si pe toata durata procesului), numarul membrilor partidului a crescut de la ~2500 de membri la peste 50.000 la 1 august 2009. La alegerile din aprilie, partidul a obtinut 8% din locurile din parlament, iar la alegerile europene au castigat 1 loc un Parlamentul European. Procentele sunt surprinzatoare, avand in vedere ce electoratul acestui partid il reprezinta de fapt tinerii cu varste curprinse intre 18-30 de ani, care de obicei nu participa la procesul electoral.

Iata ca acesta este si un mod foarte interesant de atragere a tinerilor in viata politica, fiind vorba de lucruri care ii afecteaza si ii intereseaza in mod direct. Cu toate acestea, cred ca partidele "de nisa" cum este si P. Piratilor trebuie sa ramana la un procent relativ redus, sa aiba reprezentanti in parlamentul tarii, dar atat. Va imaginati cum ar fi sa ajunga un astfel de partid la guvernare? Sa detina portofoliile pe educatie, cultura, sanatate etc. ?

In orice caz, astfel de partide au aparut in peste 15 state ale Europei, devenind si ele din ce in ce mai puternice. De exemplu, in Germania acest partid a obtinut locuri in parlament si este practic "pe val".

Interesant este ca avem si in Romania un astfel de partid (nu stiu daca este inregistrat oficial), am gasit asta din intamplare pe Wikipedia.

Este util si necesar un astfel de partid? In mod sigur, da. Cel putin pentru utilizatorii Internetului, carora nu le-ar conveni sa se trezeasca ca au de platit amenzi de mii sau zeci de mii de euro pentru ca au descarcat muzica de pe torrente sau programe de file-sharing. Dar partidul trebuie sa se axeze strict pe programul lui, sa nu devieze de la principiile initiale, si sa stie cand sa se opreasca, odata ce scopul a fost atins.

Oricum, va fi foarte interesant ce se va intampla in continuare, mai ales daca aceste partide vor deveni o voce puternica in domeniul copyright-ului si vor putea influenta politicile. Vom asista la un razboi de proportii, si poate la fenomene politice ciudate, dar pana la urma cred ca tot noi, utilizatorii, vom iesi invingatori. Si poate se va gasi o solutie de compromis care sa ii multumeasca atat de utilizatori, cat si pe artisti.

0 Comments

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2009 Quedy`s All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.