0

BRB!

Posted by Quedy on 8/26/2009
Maine voi pleca in vacanta, asa ca nu voi mai posta pe aici vreo doua saptamani. Asadar... BBL! :) (verificati postarea de mai jos daca nu stiti ce inseamna :P)

1

Ghid de prescurtari pe Internet

Posted by Quedy on 8/22/2009 in ,

La un moment dat cu totii suntem pusi in situatia de a folosi prescurtari ale unor cuvinte (de obicei in engleza) cand vorbim pe messenger, scriem un email si orice alte asemenea, in situatii informale. Insa deseori avem si surpriza ca interlocutorul nostru sa ne tranteasca o prescurtare foarte folosita in anumite tari/medii/jocuri/etc. dar necunoscuta noua, fiind pusi astfel in situatii uneori jenante. Pe de alta parte, mai sunt si cei care sunt noi in domeniu, fie ei adolescenti sau adulti care intra pentru prima oara in contact cu messenger-ul si mediul online in general.

Asadar, am considerat ca ar fi util sa scriu un mic ghid al celor mai uzuale prescurtari pe care le folosim zi de zi, ce sper sa fie un instrument util celor din categoriile de mai sus si nu numai.

  1. AFK = Away from Keyboard
  2. BRB = Be Right Back
  3. ROFL = Rolling on the Floor Laughing
  4. LOL = Laughing Out Loud
  5. WB = Welcome Back
  6. C(M)F? = Ce (Mai) Faci?
  7. MC (MS) = Merci
  8. NP = No Problem (un fel de "cu placere")
  9. NPC = N-ai Pentru Ce
  10. CYA = See Ya
  11. YW = You`re Welcome
  12. CP = Cu Placere
  13. IM = Instant Message
  14. TYT = Take Your Time
  15. IMO = In My Opinion (mai exista si varianta IMHO, In My Honest Opinion)
  16. TBH = To be Honest
  17. AFAIK = As Far As I Know
  18. AFAIC = As Far As I`m Concerned
  19. BTW = By The Way
  20. F2F = Face To Face
  21. IIRC = If I Remember Correctly
  22. JK = Just Kidding
  23. TX (THX) = Thanks
  24. TTYL = Talk To You Later
  25. ASAP = As Soon As Possible
  26. BBL = Be Back Later
  27. FYI = For Your Information
  28. IRL = In Real Life
  29. WTF = What The F*ck
  30. WTH = What The H*ck / H*ll

Poate ca unora o sa vi se pare surprinzatoare unele prescurtari si o sa le considerati exagerate, dar credeti-ma ca sunt extrem de folosite, chiar daca nu neaparat printre romani (inca).

2

Guild Wars 2, viitorul inlocuitor al WoW?

Posted by Quedy on 8/20/2009 in
Se pare ca in 2010 competitia pe piata MMORPG-urilor (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) se va acutiza, odata cu lansarea Guild Wars 2, joc ce rezolva majoritatea problemelor generale semnalate de playeri in prima versiune (de genul "instanced world", "no jumping" etc. etc.). Zilele astea ArenaNet, dezvoltatorul jocului, a publicat pentru prima oara in 2 ani informatii noi legate de joc, precum si un trailer pentru acesta (pe care l-am pus mai jos).

Marele avantaj pe care GW 2 il va avea in fata World of Warcraft va fi modalitatea de plata. Daca la WoW trebuie sa platesti aproximativ 12 euro pe luna, la Guild Wars este suficient sa cumperi jocul, nefiind obligat sa platesti taxe lunare. Iar acest aspect va face ca GW sa atace doua categorii de jucatori: cei care joaca des MMORPG-uri si platesc taxe lunare, si cei care nu au fost tentati de acest tip de jocuri tocmai din cauza taxelor, si vor fi tentati sa incerce acum, tocmai datorita costurilor mult reduse.

Despre detaliile tehnice ale jocului n-o sa trancanesc pe aici, ca nu fac un preview pana la urma. Daca vreti sa aflati mai multe informatii despre GW2 puteti vizita www.guildwars2.com, sectiunea FAQ.

Mai jos am pus trailer-ul jocului, lansat acum cateva zile de ArenaNet. Sincer sa fiu, prima parte nu prea imi place, in care elementele sunt relativ statice, dar cand arata scene din joc...well, that`s the interesting part. :P


0

Elena Udrea, chiar atat de rea?

Posted by Quedy on 8/16/2009

Din cate am observat, sunt foarte multi care au opinii defavorabile Elenei Udrea, ce dateaza inca de pe vremea cand ea era sefa cancelariei prezidentiale, toate acestea fiind alimentate incet dar sigur de dusmanii sai politici. Udrea este privita simplist ca "blonda de la Cotroceni", o femeie care nu este in stare de nimic, care fura de la stat cat poate (sustinuta de Basescu probabil) si alte asemenea, fara sa analizeze cat de cat obiectiv daca acuzatiile sunt sau nu adevarate.

In niciun caz NU sustin ca Udrea este o sfanta, care nu vrea altceva decat binele romanilor si turismului romanesc. Sa fim seriosi. In primul rand este om, cu propriile calitati si defecte. Apoi, mai este si politician, iar asta spune multe, mai ales in Romania. Mai mult decat atat, a reusit ca in cativa ani sa ajunga de la o necunoscuta la functia de deputat, iar apoi ministru. Daca era o proasta de la coltul strazii nu cred ca ar fi putut avea o ascensiune atat de rapida. Desigur, in politica criteriul competentei nu este in niciun caz pe un loc fruntas, interesele de afaceri fiind cele mai importante (iar Udrea are, direct sau indirect, asemenea interese). Insa, toate peste toate, a reusit sa fie aleasa cu peste 50% din voturi deputat de Bucuresti, o performanta destul de interesanta, zic eu, pentru un relativ "new entry" in politica romaneasca.

Dar iata ca in plina criza doamna Udrea ajunge ministrul turismului, fiind pusa in pozitia din care poate demonstra cat de capabila este, daca are sau nu viziune, pe scurt daca e in stare de ceva. Si inca din prima luna de mandat au inceput sa apara proiectele, campaniile, programele de promovare ale Romaniei pe plan international, dar si a turismului intern. Cine e interesat poate sa intre pe site-ul Ministerului Turismului, pe www.mturism.ro, unde poate gasi informatii legate de proiectele ministerului.

Chiar o putem acuza pe Udrea ca sta degeaba in fotoliul de ministru si nu face nimic pentru turismul romanesc? Am ajuns sa o anchetam pentru ca promoveaza Romania pe CNN si Eurosport? Dar nici nu mai conteaza ce crede romanul de rand, imaginea ministrilor PDL trebuie distrusa cat mai rapid, ca doar vin alegerile. Mai tineti minte de scandalul in care s-au "scurs" (dupa parerea mea, intentionat) la Realitatea informatii legate de o sedinta a PSD-ului in care Geoana spunea ceva de genul "dati ba in ministrii PDL" ? La scurt timp au aparut comisiile Ridzi si Udrea. Desigur, despre comisia Nemirschi nimeni nu spune nimic, acolo nu e interesata nici presa (aservita PSD si PNL, si aici ma refer la Antene si la Realitatea - aka Antena 4), de ce sa atacam un ministru PSD? Cum face ceva bun un ministru, cum sar cei de la celelalte partide sa-l atace si sa-l zboare cat mai repede posibil.

Cel mai probabil Udrea a deranjat anumite interese de partid, cel mai probabil ale PSD-ului, iar cei din urma fac tot posibilul sa se razbune, si sa loveasca intr-o persoana pe care publicul o asociaza cu Basescu. Tinta finala este Basescu, doar ca acum el nu mai este atacat direct, pionii sunt ministrii PDL si PDL-ul in sine. Totul in incercarea de a-l enerva pe Basescu si a-l determina sa faca un pas gresit, pe care sa-l speculeze la greu PSD-ul. Da, PSD are niste consultanti extraordinari.

Ramane de vazut care va fi rezultatul audierilor din Comisia Udrea, fenomen mult mai interesant de urmarit dupa publicarea stenogramelor de la sedinta de saptamana trecuta. Si sa speram ca moda comisiilor de ancheta va disparea, pentru ca nu este normal ca aceste grupuri parlamentare sa dea verdicte, sa acuze public un ministru de anumite infractiuni. Asta este treaba DNA-ului. Iar daca intradevar Udrea a incalcat legea, atunci sa plece la plimbare si sa-si vada de treaba in inchisoare. Dar nu Parlamentul Romaniei stabileste acest lucru. Desi in Romania, the land of choice, totul este posibil.

Mai jos am pus clip-ul de promovare a Romaniei ce este difuzat pe CNN si Eurosport, ca sa mai animez putin articolul. :P

Celelalte spoturi video ale Ministerului Turismului pot fi vizionate la adresa http://www.turism.gov.ro/ro/multimedia/video/ .

0

Un nou tip de politica: Partidul Piratilor

Posted by Quedy on 8/09/2009 in

Dupa cum probabil ati auzit de prin presa, in ultima perioada a aparut un fenomen nou si foarte interesant in lupta dintre utilizatori si stat/casele de discuri, si anume Partidul Piratilor. Nu, nu este vorba de piratii de pe mare sau despre vreun fan-club Pirates of the Carribean, ci despre eterna problema a dreptului de autor. Pe scurt, oamenii astia promoveaza file-sharing-ul, torrentele, download-urile gratuite de muzica, filme, jocuri etc. Credeti ca vorbim aici doar de un grup de nebuni care nu fac altceva decat sa isi sustina sus si tare cauza? Ei bine, nu. Vorbim de un nou trend in politica europeana, care devine din ce in ce mai puternic in din ce in ce mai multe tari.

Infiintat in 2006, Partidul Piratilor din Suedia a ajuns astazi al treilea partid ca marime al tarii, cu o sustinere in sondaje de 10-15% (unele zic ca are chiar si 21,5%, dar sa fim totusi rezonabili). Desi inceputul a fost timid, dupa ce autoritatile suedeze au arestat utilizatori ai site-ului de torrente The Pirate Bay (si pe toata durata procesului), numarul membrilor partidului a crescut de la ~2500 de membri la peste 50.000 la 1 august 2009. La alegerile din aprilie, partidul a obtinut 8% din locurile din parlament, iar la alegerile europene au castigat 1 loc un Parlamentul European. Procentele sunt surprinzatoare, avand in vedere ce electoratul acestui partid il reprezinta de fapt tinerii cu varste curprinse intre 18-30 de ani, care de obicei nu participa la procesul electoral.

Iata ca acesta este si un mod foarte interesant de atragere a tinerilor in viata politica, fiind vorba de lucruri care ii afecteaza si ii intereseaza in mod direct. Cu toate acestea, cred ca partidele "de nisa" cum este si P. Piratilor trebuie sa ramana la un procent relativ redus, sa aiba reprezentanti in parlamentul tarii, dar atat. Va imaginati cum ar fi sa ajunga un astfel de partid la guvernare? Sa detina portofoliile pe educatie, cultura, sanatate etc. ?

In orice caz, astfel de partide au aparut in peste 15 state ale Europei, devenind si ele din ce in ce mai puternice. De exemplu, in Germania acest partid a obtinut locuri in parlament si este practic "pe val".

Interesant este ca avem si in Romania un astfel de partid (nu stiu daca este inregistrat oficial), am gasit asta din intamplare pe Wikipedia.

Este util si necesar un astfel de partid? In mod sigur, da. Cel putin pentru utilizatorii Internetului, carora nu le-ar conveni sa se trezeasca ca au de platit amenzi de mii sau zeci de mii de euro pentru ca au descarcat muzica de pe torrente sau programe de file-sharing. Dar partidul trebuie sa se axeze strict pe programul lui, sa nu devieze de la principiile initiale, si sa stie cand sa se opreasca, odata ce scopul a fost atins.

Oricum, va fi foarte interesant ce se va intampla in continuare, mai ales daca aceste partide vor deveni o voce puternica in domeniul copyright-ului si vor putea influenta politicile. Vom asista la un razboi de proportii, si poate la fenomene politice ciudate, dar pana la urma cred ca tot noi, utilizatorii, vom iesi invingatori. Si poate se va gasi o solutie de compromis care sa ii multumeasca atat de utilizatori, cat si pe artisti.

0

Domeniul .tel, cartea ta de vizita pe Internet

Posted by Quedy on 8/03/2009 in

Intamplator am dat peste o chestie foarte interesanta in timp ce eram pe site-ul de hosting edomenii.ro in cautarea unei oferte de hosting: domeniile .tel. La inceput am crezut ca e vorba de un domeniu ca oricare altul, doar cu o extensie noua. Insa promovarea produsului era atat de agresiva pe site, ca peste tot vedeai reclame la domeniile astea. Si am zis sa fac si eu click pe una dintre ele, pe cea video. Dar surpriza, la sfarsitul reclamei (care mi se pare foarte reusita de altfel, am pus si un embedd jos) constat ca de fapt domeniile .tel sunt de fapt un fel de carti de vizita pe Internet.

Ce presupune un domeniu .tel?

Pentru aproximativ 13 euro (anual) primesti de fapt o pagina de Internet pe care o administrezi de pe un site special, unde iti vor aparea adresa, numerele de telefon, ID-ul de messenger, link-uri catre paginile tale de Facebook, Twitter etc. Poti adauga si harti, descrieri si toate cele. Pe scurt, toate datele tale de contact la un loc.

Poate ca pentru utilizatorul obisnuit (sa zicem pentru elevi si studenti) nu este un instrument prea util, dar pentru companii si cei care detin anumite functii probabil ca s-ar putea dovedi un element demn de luat in seama.

Unde pot obtine mai multe informatii?

In Romania, singurul registrar autorizat este www.edomenii.ro, unde domeniul costa 12.9 euro pe an. Site-ul oficial, de unde pot fi downloadate si tool-urile necesare, este www.telnic.org . Daca vreti sa vedeti un exemplu de pagina, intrati pe emma.tel .

Ziceai ceva de o reclama parca?

Dap. Uite-o mai jos:


Parerea mea...

Sincer sa fiu, nu stiu ce succes va avea initiativa celor de la Telnic, cel putin in Romania, unde multi sunt reticenti la ceea ce este nou.
In niciun caz nu cred ca va fi vreodata un instrument indispensabil, care va inlocui cartea de vizita obisnuita, dar pentru firmele care vor sa investeasca putin (sa fim seriosi, ce inseamna 13 euro pentru o firma care se respecta?) poate fi acolo un mic "boost" de imagine. Si desigur, poate asigura si o vizibilitate mai mare in online pentru acestea. Sunt tare curios cat va mai dura pana vom vedea domenii .tel la scara larga in Romania.

Oricum, reclama trebuie sa recunoasteti ca este interesanta. :P


Copyright © 2009 Quedy`s All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.