0

Decaderea lui Geoana: Penultimul Act

Posted by Quedy on 2/22/2010
Sincer sa fiu imi este mila de ce i s-a intamplat lui Geoana in ultimele luni. Nu l-am sustinut niciodata ca om politic, insa l-am apreciat ca om. Trebuie totusi sa recunoastem ca Mircea Geoana este un om inteligent, cult, cu o educatie solida si un spirit familist. De defecte prefer sa nu vorbesc acum - sunt si alea o groaza - ca nu ii fac biografia.

Una din cele mai mari greseli pe care cred ca le-a facut Geoana  a fost pur si simplu intrarea in mocirla politica de la Bucuresti, sacrificandu-si poate definitiv cariera diplomatica. El era bun acolo unde era, in diplomatie. Si acolo ar fi trebuit sa ramana. Dar si-a imaginat ca politica mizerabila ii va aduce mai mult si a trecut dincolo. Doar ca a dat peste bulldogii de genul lui Vanghelie, care i-au prins slabiciunile si au inceput sa-l controleze. Si in loc sa se retraga cu demnitate, a decis sa le faca jocurile celorlalti numai ca sa-si pastreze scaunul.

Acum ca stau sa ma gandesc, omul asta cred ca bate recordul la capitolul alegeri pierdute. A tot candidat pentru diverse functii, si pe toate le-a pierdut. Desigur, singura data cand a candidat si a castigat a fost in 2005, cand a devenit presedinte al PSD, fiind circumstante deosebite. Inceputul sfarsitului pentru Geoana a venit insa in noiembrie 2009, cand a pierdut alegerile prezidentiale si s-a facut de ras cu victoria antepronuntata si dovedita ulterior a fi neintemeiata si apoi cu placa ca alegerile au fost fraudate si cu toate demersurile derivate de aici.

Calmul care a urmat alegerilor prezidentiale a fost curmat brusc de interventia de-a dreptul idioata cu flacara violet, care l-a mutat pe Geoana in zona ridicolului si a batjocurei. Practic Geoana s-a facut de ras la nivel national si a fost luat in derizoriu. Probabil asa a pierdut si o parte din autoritatea si increderea castigate in campania pentru prezidentiale din partea electoratului.

Iar penultimul act al caderii sale s-a consumat ieri, cand Geoana a mai punctat un esec, si anume pierderea presedintiei PSD-ului. Ziua congresului PSD a marcat sa zicem moartea omului politic Geoana.

Ultima etapa a decaderii va fi probabil pierderea presedintiei Senatului Romaniei, lucru care se va intampla probabil in 1-2 ani cel mult. S-ar intampla poate si in cateva saptamani, dar ar exista riscul ca PSD-ul sa piarda functia respectiva, care ar reveni PDL. Asta pentru ca, potrivit regulamentulelor parlamentare, presedintii Camerelor nu pot fi schimbati decat la propunerea grupului parlamentar din care provin. Asadar Geoana va fi salvat o perioada de aceasta chestiune si isi va mai pastra ceva timp functia. Doar ca putere reala nu va mai avea, va fi doar o marioneta.

De la omul care putea deveni al cincilea presedinte al Romaniei si astfel ar fi intrat in istoria tarii, va ajunge probabil sa fie amintit doar tangential ca personaj al politicii romanesti ai perioadei 2005-2009.

0 Comments

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2009 Quedy`s All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.