0

O sa avem scut. Ne scuteste de ceva?

Posted by Quedy on 2/07/2010
Dupa cum probabil stiti cu totii, Romania a fost prima tara care a acceptat in timp record propunerea SUA de a instala elemente ale scutului impotriva rachetelor balistice pe teritoriul sau. Initial reactiile au fost neutre, insa in urmatoarele zile au aparut titluri de genul "Avem scut, dar sanatatea e la pamant", "Avem scut. Cu ce platim cele 4 miliarde de dolari?" etc. Foarte putini au abordat problema strategic si s-au imbatat practic in mediocritatea romaneasca. 

Personal, consider miscarea CSAT ca fiind una pozitiva pentru politica externa a Romaniei pe termen mediu si lung, cu toate ca a fost luata poate putin cam pripit, fara vreo dezbatere serioasa in prealabil. Practic decizia ne-a fost bagata pe gat tuturor romanilor. Daca si in viitor se vor lua decizii de o asemenea anvergura in modul asta ... Dar ma rog, sa revin la subiect. 

Momentan Romania nu beneficiaza de protectie impotriva atacurilor balistice de niciun fel, un astfel de atac fiind devastator pentru noi. Iar cei care merg pe ideea ca n-avem noi treaba cu ceilalti, ca nu suntem implicati in conflicte internationale etc. sa nu uite ca suntem membri ai NATO, iar acest lucru nu atrage dupa sine numai beneficii, ci si pericole. Un atac impotriva noastra este si un atac impotriva celorlalte state membre. 

Mai mult, vechiul plan de protectie antiracheta al SUA lasa o mare parte a Romaniei vulnerabila in continuare.

Exista totusi si motive de ingrijorare majore legate de plasarea scutului in aceasta zona. In cazul unui eventual conflict, Europa de Est ar fi teatru de operatiuni si ar avea foarte mult de suferit. SUA, ca de obicei, n-ar pati cine stie ce, luptand de la distanta, Rusia la fel, desi aici distanta e infinit mai mica. Concluziile le trageti si singuri. :P 

Trecand peste avantajele logistice si militare, ne putem opri putin asupra politicii externe. Aici Romania a punctat de mai multe ori in ultimii ani, dovedind ca are o politica coerenta si indreptata clar spre NATO-UE. Romania a reusit sa castige increderea partenerilor NATO prin actiunile sale, in special prin trimiterea si apoi mentinerea trupelor din Afganistan si Irak (daca Basescu ar fi retras trupele dupa cum propunea Tariceanu prin 2007, Romania ar fi fost privita cu alti ochi pe plan international, si ar fi fost lasata ... in liniste :P). 

Ceea ce m-a surprins foarte mult a fost atitudinea politicienilor dupa anuntarea deciziei CSAT. Desi eram obisnuiti ca cei de la PSD si PNL sa critice orice face Basescu/PDL, de data asta a existat chiar sprijin din partea lui Adrian Nastase, Teodor Melescanu etc. Numai Iliescu a fost mai rezervat, cu un "daca ar fi fost dupa mine nu eram de acord, dar...". Asadar parlamentul va ratifica cel mai probabil intelegerea cu SUA. Stiu ei ce stiu... oricum, e ceva ciudat la mijloc. 

In orice caz, va fi interesant de urmarit evolutia acestui subiect, atat in plan politic, cat si in plan social si in presa. 

0 Comments

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2009 Quedy`s All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.