0

Jurnal de BAC

Posted by Quedy on 6/21/2009 in ,


Iata ca inevitabilul s-a produs (sau ma rog, urmeaza sa se produca, mai bine spus): maine incepe Bac-ul. Dupa un an intreg de "o sa incep sa invat dupa Craciun/Vacanta intersemestriala/Paste/1 Mai/12 iunie", vine si momentul in care se contabilizeaza si evalueaza (mai mult sau mai putin obiectiv, ca doar suntem in Romania) cunostintele noastre acumulate in cei 4 ani de liceu. Sau cel putin asta este varianta oficiala. In realitate, cu totii ne intrebam cum va fi anul asta in comparatie cu ce a fost in anii trecuti in legatura cu "permisivitatea" profesorilor care participa la acest examen. Desi toate semnalele au fost clare - anul asta nu mai merge sub nicio forma - o raza de "speranta" vine chiar de la cadrele didactice, nemultumite de remuneratia pe care o vor primi pentru participarea la examenul de Bacalureat, cu 50% mai mica decat anul trecut. Acest lucru nu poate decat sa incurajeze, pe de o parte, strangerea binecunoscutului protocol sau, pe de alta parte, o indulgenta exagerata a profesorilor evaluatori, care ar putea sa "supraevalueze" lucrarile, promovandu-i (aproape) pe toti, in semn de protest fata de Minister. Dar desigur, astea sunt doar scenarii.

Cu toate acestea insa, eu unul cred ca ar trebui sa se mearga pe urmatoarea idee: ori Bac-ul devine un examen serios si riguros controlat, la care (aproape) nimeni nu copiaza/nu afla subiectele inainte sa le primeasca/nu da mita vreunei persoane sus-puse din Minister sau ISJ, ori toata lumea copiaza, ia note mari total nemeritate, se lauda cu o medie de Bac din intervalul [9,5 - 10), promovabilitatea se situeaza pe niste culmi ametitoare de peste 95% de parca am fi o tara plina de genii etc.

Personal, prefer prima varianta. De ce? Pentru ca prin fraudarea examenului se creeaza inechitati extraordinare, de exemplu un elev care are media generala pe undeva pe la 7-8 obtine la Bac o medie de peste 9.50 (poate chiar mult peste), iar cel care a avut peste 9 in cei 4 ani de liceu si s-a chinuit sa invete ptr Bac ia putin peste 9. Si cunoastem cu totii cat de mult conteaza fiecare sutime la admiterea la unele facultati.

Pe de alta parte insa, trebuie sa recunoastem ca este incurajata fraudarea Bac-ului pe toata linia, de la Minister in jos. In primul rand, gradul de dificultate al subiectelor propuse este nu tocmai mediu, ci mult mai ridicat. De exemplu, materia pe care trebuie sa o invete un elev care sustine proba la Economie este in proportie de 60-70% identica cu cea pe care un student de la ASE o invata pentru a-si sustine licenta la micro- sau macroeconomie (procentul ar putea fi chiar mai mare, dar nici nu as vrea sa exagerez). Si avand in vedere ca in clasa a 12-a nu se mai face economie, concluzia cred ca este evidenta: meditatii sau studiu individual. E adevarat ca unui elev pasionat de economie nu i se va parea un calvar sa invete materia respectiva, dar nu putem compara totusi Bacalaureatul cu Licenta. Si daca tot vorbim de comparatii, examenul de admitere la ASE Bucuresti la Economie este de o suta de ori mai usor decat Bacalureatul. Aceeasi poveste si la limba romana (scris si oral), unde sunt aceleasi subiecte si pentru cei de la profilul Real si pentru Uman...

Anyway cred ca m-am plans destul pe aici. Mai bine mi-as mai invata cate ceva decat sa ma lamentez, asa ca ma duc sa mai fac niste variante... :P

0 Comments

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2009 Quedy`s All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.