1

Agora, oglinda unui conflict vechi de generatii

Posted by Quedy on 1/25/2010 in

Cu exceptia "Avatar", trebuie sa recunosc ca putine filme m-au impresionat atat de tare prin mesajul lor in ultimele luni ca "Agora", film lansat in Romania acum cateva zile. Este unul din acele filme care te indeamna la reflectie, care iti da de gandit chiar si ore bune dupa vizionare.

In Agora sunt prezente mai multe conflicte, tema principala fiind insa religia. Actiunea filmului are loc in orasul-stat Alexandria in secolul IV d.H. La acea vreme, in Alexandria convietuiau atat crestini, cat si pagani (egipteni politeisti) si evrei. Aparentul echilibru este insa rupt, iar conflictele intre cele trei religii degenereaza in violente teribile.

Paralel cu conflictul religios este prezentata povestea Hypatiei, considerata prima femeie matematician, si de asemenea un reputat astronom al acelor vremuri. Oamenii veneau din toate partile lumii pentru a o asculta predand notiuni de matematica, geometrie, astronomie etc. Pe parcursul filmului, ea ajunge incet incet la concluzia ca Pamantul este rotund si ca se invarte eliptic in jurul Soarelui (fapt (re)"descoperit" abia in sec. 17, intrucat lucrarile Hypatiei au fost distruse). Este ucisa in mod brutal de crestini, sfartecata si arsa pe rug.

Filmul se bazeeaza aproape in totalitate pe fapte reale, fiind mai mult un documentar istoric. Nu vreau insa sa scriu un sinopsis al filmului, pentru ca acestea se gasesc peste tot, asa ca ma voi opri aici cu povestitul.

Lucrul care m-a frapat personal cel mai mult a fost brutalitatea excesiva a crestinilor, lipsa oricarei valori umane reale (desigur, acestea erau invocate, dar niciodata respectate, decat dupa propriul interes), lipsa oricarui respect pentru cultura si pentru obiectele de arta sau literatura. In momentul in care crestinii au primit drepturi depline in Alexandria, acestia au distrus tot ceea ce le-a stat in cale, inclusiv cartile din fosta Biblioteca a Alexandriei, pe care le-au ars.

Sa nu se inteleaga ca numai crestinii au fost "the bad guys". Acelasi lucru este valabil pentru toti. Toti sunt o apa si-un pamant pana la urma. Cu totii lupta crezand ca Dumnezeu ii sustine pe ei, si ca ei detin adevarul absolut, iar ceilalti trebuie sa moara sau sa li se supuna. Iar lucrurile astea nu s-au schimbat nici in ziua de astazi. Istoria se tot repeta, si nimeni nu este dispus sa invete din greselile ei. Iar cei care totusi o fac sunt rapid eliminati.

Religia a fost si este in continuare una din cauzele principale ale razboaielor, la nivel global. Liderii religiosi se ascund dupa tot felul de doctrine pentru a-si justifica actiunile "in numele Domnului", dar niciunul nu respecta in realitate invataturile crestine. Asta pentru ca fiecare interpreteaza Biblia si celelalte scrieri dupa cum considera ca este potrivit, dupa interesul propriu. Astfel, liderii religiosi sunt tot un fel de lideri politici, doar ca la alt nivel.  Iar daca vorbim de Evul Mediu, acest lucru este extins extraordinar, astfel incat liderii religiosi ajung sa detina intreaga putere (de exemplu, St. Chiril film ajunge la un moment dat sa conduca orasul Alexandria).

Si daca tot am pomenit de Sfantul Chiril... dupa cum se observa, are titlul de "Sfant". O cercetare istorica mai atenta ne arata in schimb ca acest om a fost un mare criminal, politician fara scrupule, pe scurt un monstru, pe care crestinii il sarbatoresc pe 9 iunie in fiecare an. Interesant, nu?

Va recomand cu mare caldura sa vizionati filmul, iar apoi sa dati un mic search pe Wikipedia pentru putina documentare suplimentara. Veti avea probabil o imagine ceva mai completa asupra evenimentelor din acea perioada, si despre inceputurile crestinatatii.

1 Comments


Te-am trecut si eu!
Poti verifica: http://thepaulyk.toateblogurile.ro/

Trimiteți un comentariu

Copyright © 2009 Quedy`s All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.